Ainesosat
150 g | huoneenlämpöistä voita tai margariinia (tai 1½ dl juoksevaa rasvaa) |
5 dl | maitoa |
50 g (1 pkt) | hiivaa |
1 dl | sokeria tai vaaleaa siirappia |
½ tl | suolaa |
2 tl | kardemummaa |
800 g (noin 1,4 l) | Kungsörnenin vehnäjauhoja |
Kanelitäyte: | |
150 g | huoneenlämpöistä voita tai margariinia |
1 dl | sokeria |
2 rkl | kanelia |
Voiteluun: | |
1 | muna |
Raesokeria tai hienonnettua mantelia |
Toimi näin
-
Lämmitä maito 37 °C:een (huoneenlämpöiseksi).
-
Murenna hiiva 3-4 litran taikinakulhoon. Lisää maito ja sekoita. Lisää rasva, sokeri tai siirappi, suola ja kardemumma.
-
Mittaa jauhot. Kaada ne ilmavast litramittaan. Älä täristä mittaa. Lisää jauhot, mutta säästä ½ dl leivontaan.
-
Vaivaa taikinaa voimakkaasti, noin 5 minuuttia koneella tai 10 minuuttia käsin, kunnes se tuntuu notkealta.
-
Anna taikinan kohota leivinliinalla peitettynä noin 30 minuuttia.
-
Alusta taikina koneella tai vaivaa sitä kevyesti jauhotetulla leivinpöydällä. Jaa taikina neljään osaan. Kauli jokainen osa pitkäksi levyksi.
-
Sekoita täytteen ainekset ja levitä ohut kerros levylle. Kääri levy rullaksi.
-
Anna kohota leivinliinan alla.
-
Pullat: Leikkaa rulla 10 osaan ja asettele ne leikkauspinta ylöspäin paperivuokiin tai leivinpaperilla peitetylle pelliille. Anna kohota leivinliinan alla noin 40 minuuttia. Lämmitä uuni 225-250 °C:een. Voitele munalla ja paista pullat uunin keskitas
-
Pitkot: Leikkaa rullaan viiltoja ja taivuta pitkoa vuorotellen vasemmalle ja oikealle. Anna kohota leivinliinan alla noin 30 minuuttia. Lämmitä uuni 200 °C:een. Voitele munalla ja paista pitkot uunin alatasolla noin 20 minuuttia.
Mitä pidit reseptistä?